lunes, 4 de marzo de 2013

Observació d'Aula:

Sessió de Psicomotricitat                                              
 Abans de redactar la sessió de psicomotricitat que és l’observació d’aula elegida, contextualitzaré alguns aspectes que considero rellevants. Primer de tot, el grup aula és de l’EI Es Pouet, concretament la classe de les Sargantanes, amb infants d’1 any. L’aula de psicomotricitat està situada al final d’un passadís (bastant pròxim a l’aula de les sargantanes), i on trobem el material organitzat. Aquesta sessió la dur a terme una mestra (de suport) que en aquests moments es converteix amb la figura principal, amb l’ajuda i acompanyament de la tutora de l’aula. En aquests moments també hi vaig jo, com a alumne practicant, per tant, som 3 educadors/es amb diferents rols i funcions. Aquesta sessió té una durada d’entre 45 i 60 minuts.
Na "Ducky" i la mestra
La sessió de psicomotricitat podem dir que comença a l’aula de les sargantanes, concretament a l’estora de bon dia i acomiadament, ja que la tutora comença a comentar i explicar que avui (el dilluns) tenim psicomotricitat, per tant, ens llevem les sabates (alguns alumnes autònomament i altres amb la nostra ajuda). Mentre esperem que la professora de suport (encarregada de la sessió de psicomotricitat) ens vengui a cercar, introduïm temes (amb comunicació) envers la psicomotricitat: mostrem els calcetins de psicomotricitat, tots/es amb els peus estirats, borinem els peus, etc.
Quan arriba la mestra, amb na Campaneta, la corda a la que ens agafem tots/es els alumnes, ens disposem a anar cap a l’aula de psicomotricitat, cantant, amb les calces de psicomotricitat (sense les sabates, que les hem deixat a un racó de l’aula). Quan arribem a la sala de psicomotricitat, ens seiem tots/es a un racó i comença l’anomenat  Ritural d’entrada. Per la sessió de psicomotricitat, tenim una “amiga mascota” que es diu “Ducky” (un peluix), que dorm. Entre tots/es la cridem per despertar-la i poder començar la sessió. En aquest mateix ritual d’entrada, amb l’ajuda de na “Ducky” cantem una cançó, es recorden les normes, les coses que es poden fer i les que no i posteriorment, ens dona una besada a tots/es els alumnes. Els fillets/es es preparen “amb el culet a la paret”, davant la torre, per començar la segona fase, l’esfondrament de la torre. Avui hi ha un parell d’infants que no han arribat a temps per empènyer la torre, la mestra en fa una altre per aquests dos infants. Així doncs, al seu ritme l’esfondren i continuen amb la resta (de manera individual, autònoma, en petit grup, ... amb la llibertat d’elecció).
Podem dir que en aquests moments comencen tot tipus de jocs, tant motrius com simbòlics. Alguns infants corren, salten, fan equilibris, pugen per les espatlleres, es desplacen per damunt màrfegues (de peus, drets, de genolls, etc.), altres passen per davall un pont realitzat amb màrfegues, etc. Puc observar tot tipus de situacions motrius, cada infant de manera molt diversa, variada, imitativa, etc. de tot tipus. També hi ha alguns fillets/es que inicien jocs simbòlics, agafen teles i demanen a la mestra que els hi posi pel cap, fan una casa, ... alguns amb ajuda altres més autònomament. Són moments en que puc observar moltes accions, actituds, comportaments, construccions i jocs.
Cap al final de la sessió, els darrers minuts, les mestres aprofiten per agafar alguns cilindres de màrfegues per fer massatges, relaxació, ... durant la sessió també intervenim en alguns jocs, motivant a jugar a fillets/es que ja van jugant (demanant que fan i perquè) i sobretot als infants que són menys moguts.
Quan s’acaba la sessió, les mestres van avisant que és hora de recollir, i entre tots deixem els coixins com estaven, amb la torre feta i tot ben ordenat i col·locat, com ho havíem trobat.
Ens anem a seure al mateix lloc (racó) que al principi (ritual d’entrada) per donar pas al ritual de sortida. Na “Ducky”, s’atraca amb nosaltres i demana si s’han divertit, diu que ella esta molt contenta perquè s’han portat bé. Recorda el que han fet, amb unes imatges (fotografies d’altres sessions) d’accions i jocs que han anat fent. Les intervencions verbals dels infants són mínimes (la gran majoria encara no vocalitza, no parla del tot). Per acabar cantem una cançó i una vegada més agafats de la corda, na Campaneta”, sortim de la sala de psicomotricitat per anar cap a l’aula seva (de les sargantanes). Una vegada arribem, anem a l’estora de bon dia i acomiadament, agafem les sabates i ens les posem.
Després de la sessió de psicomotricitat, ens toca berenar, carregar piles amb un bon panet, fruita i aigua.

Tot això és el que succeeix el dilluns dematí a partir de les 9:15 h. fins les 10:00/10:15 h. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario